Tijdperk van echte cyberoorlog is aangebroken

hyponnen

3 april 2016 10:25

De wereld is beland in een tijd van ‘echte’ cyberoorlog, waarschuwt cybersecurityexpert Mikko Hyppönen van beveiligingsbedrijf F-Secure.

Eind december werd er voor het eerst een stroomstoring veroorzaakt door een hackaanval op een energiecentrale in Oekraïne. Later werd ook een vliegveld in Kiev aangevallen door hackers en werd ook een dam in de Verenigde Staten gehackt.

Uiteindelijk zaten er in Oekraïne zo’n 200.000 tot 300.000 mensen drie uur zonder stroom. “Het is niet het einde van de wereld”, aldus Hyppönen in gesprek met NU.nl. “Maar dit was een gerichte aanval van Rusland tegen Oekraïne. Het was in het midden van de winter. Mensen hadden dood kunnen gaan als het langer had geduurd.”
Hiermee zijn cyberoorlogen werkelijkheid geworden, zegt Hyppönen. “Ik weet niet hoe we het anders zouden moeten noemen.”

Aan de andere kant vallen er ook slachtoffers. Inmiddels zijn er twee hackers van IS om het leven gekomen na gerichte aanvallen. “Het klinkt als een zin uit een sciencefictionboek: Amerikaans leger gebruikt onbemande droneaanval om hacker om te brengen. Maar het geeft wel aan hoe serieus dit wordt genomen”, zegt Hyppönen.
Geen bewijs
Hoewel extremistische hackorganisaties zoals de hackeenheden van IS volgens Hyppönen het gevaarlijkst zijn, hebben ook overheden volgens hem goede redenen om te grijpen naar grootschalige hackaanvallen.

“Het is ontzettend moeilijk om te bewijzen wie er achter zo’n aanval zit. Als wij melden dat de Russen, de Chinezen of de Amerikanen achter een aanval zitten, hebben we eigenlijk nooit waterdicht bewijs”, zegt Hyppönen.

Bedrijven als F-Secure kunnen dit soort aanvallen aan elkaar linken doordat de malware bijvoorbeeld dezelfde servers of wachtwoorden gebruiken. Vervolgens wordt er gekeken naar de getroffen doelwitten en wie daar logischerwijs achter zou kunnen zitten.
“De Russen zitten achter de aanval in Oekraïne. Helemaal bewijzen kunnen we het niet, maar als bedrijf kunnen en zullen wij dit zeggen. Als we een overheid zouden zijn zou het een ander verhaal zijn geweest”, zegt Hyppönen.

Oplossing
Europese overheden zijn volgens de cybersecurityexpert zeer bewust van de dreiging, maar er is weinig dat zij kunnen doen: “Het probleem is dat alle mogelijke doelwitten, zoals treinen, vliegvelden, energiecentrales, in handen van private bedrijven zijn. Daarom is het een stuk lastiger om deze problemen aan te pakken.”

Bron: NU.nl / Thomas Moerman
URL: http://nu.nl/internet/4240793/tijdperk-van-echte-cyberoorlog-aangebroken.html

Gespot door: Tim Lassche

8 gedachten aan “Tijdperk van echte cyberoorlog is aangebroken”

  1. Het wordt steeds erger eerst werd een oorlog uitgevochten met mensen en nu al via het internet. Wie had dit een paar jaar geleden kunnen bedenken dat er mensen gedood kunnen worden via drones. Ik denk ook na hoe verder de tijd gaat hoe erger het wordt. Want die hackers bedenken steeds wel weer iets nieuws. Ik zie er van komen dat over een paar jaar we oorlogen gaan uit vechten via robots. Laten we concluderen dat het er niet veiliger op wordt.

    1. Ik zelf denk dat het nog wel even duurt denice voor dat we zover zijn, maar het gaat in ieder geval niet de goede kant op.

  2. nucleaire reactors kan je ook al bepaalde virussen ingooien zodat de boel wordt oververhit.
    dit heeft natuurlijk het gevolg dat alles daar kapot kan gaan waardoor er een nucleaire explosie/lek komt of het gebouw helemaal offline zet

  3. Dit artikel laat me denken aan de toekomst van oorlogvoering. Het is eng dat door de globalisering van het internet het controlepaneel van een nucleaire kernreactor zo voor je neus staat. Persoonlijk ben ik banger voor oorlogvoering waar de mens niet echt meer bij betrokken is. De automatisering van de soldaat is over een tiental jaren zo ver dat er geen mensen meer rondlopen op het slagveld. Deze video is wel een grime representatie van wat er zou gebeuren na een derde wereld oorlog https://vimeo.com/67768281

    1. ik ben het met je eens. Ik heb ergens een artikel gelezen wat van mening is dat het oorlog voeren met drones en geen mensen gevaarlijker is omdat voor de mens de realiteit en het bewustzijn wat ze precies doen verder weg ligt. Dit betekende ook dat de verantwoordelijkheid ook verder weg is te zoeken want je doet niks behalve op een knopje drukken.

  4. Ik denk dat een cyberoorlog nog gevaarlijker is dan een echte oorlog, dit denk ik omdat mensen zo geobsedeerd raken door computers dat ze er al mental aan ondergaan.

  5. De NAVO (NATO) heeft gesproken dat cyber-aanvallen gelijk zijn aan artikel 5. Een paar weken terug werden veel cyber-aanvallen gestuurd op USA, en daarbij veel vertrouwlijke informatie buit gemaakt. Men zegt dat Rusland er verantwoordelijk voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.